Diensten

Dierenartsenpraktijk Mitchaux

Vanuit onze praktijk bieden we een breed scala aan veterinaire diensten, van ziektepreventie en diagnose tot behandeling, waaronder:

Consultatie
Dierenartsenpraktijk Mitchaux

We bieden verschillende soorten consultaties aan om ervoor te worden dat uw viervoeter de beste zorg krijgt. Deze consultaties kunnen natuurlijk in elkaar overlopen.

  1. Algemene gezondheidscheck/ziek dier

Tijdens een algemene gezondheidscheck beoordelen we de algehele gezondheid van uw huisdier. We controleren vitale functies, huid en vacht, evenals het gewicht van uw hond of kat.

  1. Vaccinaties

Vaccinaties zijn essentieel voor het voorkomen van ziekten. We bieden volledige vaccinatieprogramma’s aan voor honden en katten aangepast aan hun leeftijd en levensstijl.

  1. Preventieve zorg

Preventieve zorg is de sleutel tot een lang en gezond leven voor uw huisdier. Dit omvat gebitscontroles, parasietenbestrijding en het geven van advies over voeding en beweging.

  1. Consultatie in geval van een specifiek probleem

We bieden consultaties voor aandoeningen zoals allergieën, huidproblemen (bv. gezwel), gezondheidsproblemen (bv. braken en diarree) en bewegingsproblemen (bv. manken). We werken samen met u aan een behandelplan dat het beste aansluit bij de behoeften van uw huisdier.

  1. Noodgevallen

In geval van een noodgeval zijn we er voor onze klanten. Neem contact op met de praktijk voor directe hulp en advies. Indien we zelf niet aanwezig zijn, voorzien we steeds permanentie.

Bij dierenartsenpraktijk Mitchaux begrijpen we dat het soms moeilijk kan zijn om uw huisdier naar de praktijk te brengen. In deze gevallen doen we huisbezoeken, maar we houden deze wel zo beperkt mogelijk.

Sommige klanten hebben graag het afscheid van hun dier bij hun thuis, dat nemen we zeker mee.

Tijdens een huisbezoek kunnen we basiscontroles uitvoeren, vaccinaties en medicatie geven. Voor uitgebreidere onderzoeken zoals het nemen van een radiografie of bepaalde behandelingen zal u nog steeds naar de praktijk moeten komen.

Houd er rekening mee dat huisbezoeken doorgaans duurder zijn dan consulten in de praktijk. Dit is te wijten aan de extra reistijd en -kosten die gepaard gaan met het bezoeken van uw huis. Voor specifieke tarieven kunt u contact met ons opnemen.

Ons afhaalsysteem is een beetje uniek, omdat vele bestellingen klaar gehangen worden aan de voordeur van de praktijk. Op deze manier kan de klant zijn bestelling oppikken wanneer het hem past, en kunnen wij verder gaan met onze dagelijkse zorg.

Stuur ons een mailtje of vul het contactformulier in. Enkel voor klanten die in ons systeem staan.

Dierenartsenpraktijk Mitchaux

Vaccinaties zijn cruciaal voor de bescherming van uw huisdier tegen verschillende ernstige ziekten. Vaccinaties helpen niet alleen uw huisdier te beschermen, maar ook de gemeenschap. Veel ziekten kunnen besmettelijk zijn en door vaccinatie verminderen we het risico op uitbraken.

We adviseren een aangepast vaccinatieschema afhankelijk van de leeftijd en de levensstijl van uw huisdier. Fabrikanten raden aan dat een pup geen andere honden ontmoet tot twee weken na het voltooien van de primaire inentingen.

Onze basisvaccinaties omvatten:

Honden: Hondenziekte, Parvo, Leptospirose, en Bordetella.

Honden die reizen worden elke drie jaar gevaccineerd tegen hondsdolheid.

  1. Hondenziekte (Distemper)
    • Wat is het? Een ernstige virale ziekte die meerdere organen aantast, waaronder het ademhalingsstelsel, het spijsverteringsstelsel en het zenuwstelsel. Symptomen zijn koorts, hoesten, braken en neurologische verschijnselen.
    • Hoe loopt een hond het op? Via luchtdeeltjes van besmette honden of contact met besmette oppervlakken.
  1. Parvovirus
    • Wat is het? Een zeer besmettelijke virale infectie die ernstige diarree, braken en uitdroging veroorzaakt, vooral bij puppy’s.
    • Hoe loopt een hond het op? Via contact met besmette honden of hun ontlasting. Het virus kan lang in de omgeving overleven.
  1. Leptospirose
    • Wat is het? Een bacteriële infectie die lever- en nieraandoeningen kan veroorzaken. Symptomen zijn koorts, braken en lethargie.
    • Hoe loopt een hond het op? Via contact met besmette rattenurine of via stilstaand water.
  1. Kennelhoest (Bordetella)
  • Wat is het? Een besmettelijke luchtweginfectie die hoesten en ademhalingsproblemen veroorzaakt.
  • Hoe loopt een hond het op? Via luchtdeeltjes van besmette honden, vaak in kennels of opvangcentra. Wij raden jaarlijkse vaccinatie aan voor alle honden die met andere honden in contact komen
  1. Hondsdolheid (Rabies)
    • Wat is het? Een dodelijke virusinfectie die het centrale zenuwstelsel aantast. Het veroorzaakt agressie, verlamming en uiteindelijk de dood.
    • Hoe loopt een hond het op? Door een beet of krab van een besmet dier, meestal wilde dieren.

Katten: Panleucopenie, Rino-tracheïtis, Calicivirus, en Leucose.

  1. Kattenziekte (Panleucopenie):
    • Wat is het? Een zeer besmettelijke virale ziekte die de witte bloedcellen aanvalt, wat leidt tot ernstig braken, diarree en uitdroging.
    • Hoe loopt een kat het op? Via direct contact met besmette katten of hun ontlasting. Het virus kan ook langdurig overleven in de omgeving.
  1. Rino-tracheïtis (Feline Herpesvirus):
    • Wat is het? Een virus dat luchtweginfecties veroorzaakt en leidt tot milde tot ernstige symptomen zoals niezen, neusuitvloeiing, oogontsteking en -uitvloeiing, keelpijn (faryngitis) en hoesten. Longontsteking is een levensbedreigende complicatie. Vaccinatie beschermt een kat tegen ernstige ziekte, maar voorkomt infectie niet. Gevaccineerde katten kunnen nog steeds drager worden van de virussen, ook al vertonen ze geen ziekteverschijnselen, en ze kunnen doorgeven aan anderen.
    • Hoe loopt een kat het op? Via direct contact met besmette katten of door inademing van virussen die in de lucht zweven.
  1. Calicivirus:
    • Wat is het? Een virus dat vergelijkbare symptomen als rino-tracheïtis veroorzaakt, maar vaak ernstigere ademhalingsproblemen en zweren in de mond kan veroorzaken.
    • Hoe loopt een kat het op? Ook via direct contact en besmette oppervlakken.
  1. Leucose (FeLV):
    • Wat is het? Een virale infectie die het immuunsysteem van de kat aantast, wat kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen. Infectie resulteert meestal in levenslange infectie en frustrerend genoeg sterven de meeste katten binnen drie jaar nadat ze gediagnosticeerd zijn met FeLV, meestal aan een geassocieerde ziekte zoals lymfoom of bloedarmoede.
    • Hoe loopt een kat het op? Door direct contact met besmette katten, vooral via speeksel en bloed.

Booster Vaccinaties

Voor blijvende bescherming zijn booster vaccinaties nodig. We herinneren u graag aan de geplande boosters via mail, zodat uw huisdier altijd optimaal beschermd is.

Dierenartsenpraktijk Mitchaux

Parasieten zijn een veelvoorkomend probleem bij zowel honden als katten. Ze kunnen de gezondheid van uw huisdier aantasten en soms zelfs ziektes op de mens overdragen. Bij Dierenartsenpraktijk Mitchaux staan wij voor u klaar met advies, preventieve maatregelen en effectieve behandelingen tegen parasieten. Hieronder leest u meer over de verschillende soorten parasieten, hoe uw huisdier besmet kan raken, en hoe u dit kunt voorkomen.

We trachten voor elk huisdier een gepast schema uit te werken. De “salonhond” heeft nood aan een andere aanpak dan de “jachthond”.

Inwendige parasieten leven in het lichaam van uw huisdier, meestal in de darmen, maar ook in andere organen zoals het hart en de longen.

Wormen: Dit zijn de meest voorkomende inwendige parasieten. Veelvoorkomende symptomen van een worminfectie zijn gewichtsverlies, diarree, braken, en een doffe vacht. De belangrijkste soorten wormen zijn:

  • Rondwormen: ter grootte van kleine regenwormen, pups en kittens zijn vaak besmet, hetzij via de placenta of in de eerste melk. Ze kunnen worden uitgebraakt of via de ontlasting worden uitgescheiden.
  • Lintwormen: ze vestigen zich in de darmen van uw huisdier. Rijstkorrelgrote segmenten worden via de anus van de hond of kat doorgegeven.
  • Haakwormen: Deze parasieten hechten zich vast aan de darmwand en kunnen bloedarmoede veroorzaken.
  • Hartwormen: Vooral gevaarlijk voor honden; deze parasieten nestelen zich in het hart en kunnen dodelijk zijn als ze niet behandeld worden.

Hoe raken honden en katten besmet?

  • Via de omgeving: Besmette grond, ontlasting van andere dieren of besmet voedsel kunnen uw huisdier infecteren.
  • Via andere dieren: Door direct contact met besmette dieren of door het eten van prooidieren, zoals knaagdieren, kunnen parasieten worden overgedragen.
  • Via vlooien: Vlooien kunnen lintwormen overdragen wanneer ze worden ingeslikt tijdens het krabben.

Uitwendige parasieten leven op de huid of in de vacht van uw huisdier en kunnen jeuk, huidinfecties en ernstige ziektes veroorzaken.

Vlooien: Deze kleine insecten voeden zich met het bloed van uw huisdier, wat ernstige jeuk, haaruitval en allergische reacties kan veroorzaken. Laten zwarte, glimmende vuildeeltjes achter in de vacht, soms ook hun eitjes.

Teken: Teken zuigen bloed en kunnen ziektes overbrengen, zoals de ziekte van Lyme.

Mijten: Mijten kunnen schurft en andere huidaandoeningen veroorzaken, zoals oormijt, wat vooral vaak voorkomt bij katten. Oormijten produceren korrelig, zanderig vuil in de oren en worden vaak geërfd van moeders of overgedragen van naburige katten.

Hoe raken honden en katten besmet?

  • Via de buitenomgeving: Vlooien en teken komen vaak voor in gras, bossen en parken. Ze hechten zich aan de huid en vacht van uw huisdier wanneer ze buiten zijn.
  • Via andere dieren: Contact met besmette dieren, zoals wilde dieren of andere huisdieren, kan leiden tot vlooien- en tekenbesmettingen.
  • Via de leefomgeving: Vlooien kunnen zich ook in uw huis nestelen, vooral in tapijten en meubels, en zo uw huisdier herhaaldelijk besmetten.

Preventie en Behandeling

Al deze parasieten worden geëlimineerd met behulp van een verscheidenheid aan voorgeschreven ‘spot-on oplossingen’, pasta’s of tabletten. Bij een vlooienbesmetting is het ook belangrijk om de omgeving grondig schoon te maken en eventueel te behandelen met vlooiendodende producten om herinfectie te voorkomen.

GEVAAR: Sommige ‘spot-ons’ die pyrethinen bevatten, bijvoorbeeld Advantix, dat veilig en effectief is voor honden, zijn potentieel dodelijk voor katten. Gebruik nooit producten met pyrethrines bij katten of bij honden die met katten samenleven.

Dierenartsenpraktijk Mitchaux

Als je van plan bent om met je hond of kat naar het buitenland te reizen, zijn er enkele belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden. Hieronder vind je essentiële informatie.

Onderzoek Bestemming

  • Regels en wetten: Elk land heeft zijn eigen regels voor het invoeren van huisdieren. Informeer je goed over de specifieke eisen van je bestemming.

Vaccinaties

  • Rabiësvaccinatie: Dit is vaak verplicht voor reizen binnen de EU. Zorg ervoor dat je huisdier minstens 21 dagen voor vertrek is gevaccineerd tegen rabiës.
  • Extra Vaccinaties: Afhankelijk van de bestemming kunnen er aanvullende vaccinaties vereist zijn, zoals tegen kennelhoest of leptospirose. Vraag ons om advies over de vereiste vaccinaties voor jouw specifieke reisbestemming.

Identificatie

  • Microchip: Zorg ervoor dat je huisdier gechipt is voordat je reist. Dit is essentieel voor identificatie, mocht je huisdier verloren raken.
  • Registratie: Controleer of de gegevens van de microchip correct zijn geregistreerd bij een erkende database. Zorg ervoor dat jouw contactinformatie up-to-date is.
  • Halsband met ID: Zorg ervoor dat je huisdier een halsband draagt met een identificatielabel.

Reisdocumenten

  • EU-dierenpaspoort: Dit document bevat informatie over de vaccinaties van je huisdier en is vereist voor reizen binnen de EU.
  • Gezondheidsverklaring: In sommige landen kan een gezondheidsverklaring van de dierenarts nodig zijn.

Parasietenbehandeling

  • Ontwormen en vlooienpreventie: Veel landen vereisen een behandeling tegen parasieten zoals vlooien en teken. Deze behandeling moet meestal kort voor vertrek plaatsvinden. Het continent waar je naartoe gaat kan ook gevaarlijk zijn voor uw dier vanwege door parasieten overgedragen ziekten. Europese teken dragen bijvoorbeeld veel meer dodelijke ziekten bij zich. Zandvliegen brengen leishmania over op honden. Muggen brengen hartworm over.
  • Documentatie:  Vraag ons om een certificaat van de parasietenbehandeling, waarin de datum van de behandeling en de gebruikte producten staan vermeld.

Vervoer

  • Reisopties: Kies het juiste vervoermiddel. Auto, trein of vliegtuig; elk heeft zijn eigen regels en vereisten voor huisdieren.
  • Veilige transportmiddelen: Zorg voor een veilige en comfortabele transportkoffer voor je huisdier. Gewenning aan de koffer voor de reis kan helpen.

Voeding en Verzorging

  • Huidige voeding: Neem voldoende voeding mee voor de reis en zorg ervoor dat je huisdier zijn vertrouwde voer krijgt.
  • Routine: Probeer de dagelijkse routine van je huisdier zoveel mogelijk te behouden, inclusief voedingstijden en wandelingen.

Comfort van je Huisdier

  • Pauzes en beweging: Maak regelmatig pauzes voor lange ritten, zodat je huisdier zich kan uitrekken en verkennen.

Een microchip is een kleine, veilige chip ter grootte van een rijstkorrel die bij honden en katten onder de huid wordt geplaatst, ter hoogte van de linkerhals. De chip bevat een uniek nummer dat met een speciale scanner kan worden afgelezen. Deze procedure is snel, vrijwel pijnloos en kan tijdens een routineconsult worden uitgevoerd zonder verdoving. Voor veel kittens kan de procedure samenvallen met hun sterilisatie/ castratie om te voorkomen dat ze ongemak ervaren.

Het plaatsen van een microchip alleen is niet genoeg. Het is essentieel om de chip ook te registreren met de juiste gegevens in een officiële databank. Bij verlies of diefstal kan uw huisdier dankzij de microchip snel teruggevonden en met u in contact gebracht worden. Vergeet niet uw gegevens bij te werken als u verhuist of van telefoonnummer verandert.

In België gelden de volgende regels voor het chippen en registreren van honden en katten:

  • Honden: Elke hond moet vóór de leeftijd van 8 weken gechipt en geregistreerd worden in de centrale databank DogID. Dit moet ook gebeuren voordat de hond wordt verkocht of aan een nieuwe eigenaar wordt overgedragen​.
  • Katten: Sinds 1 november 2017 moet elke kat vóór de leeftijd van 12 weken gechipt en geregistreerd worden in de databank CatID, vooral wanneer de kat verkocht of weggegeven wordt​.
Dierenartsenpraktijk Mitchaux

Chemische castratie is een tijdelijke oplossing om het gedrag en de vruchtbaarheid van uw hond te beïnvloeden, zonder chirurgische ingreep. Hierbij wordt een implantaat onder de huid ingebracht tussen de schouderbladen dat het hormoon GnRH (Gonadotropine Releasing Hormone) afgeeft. Dit hormoon remt de aanmaak van testosteron, wat zorgt voor een vergelijkbaar effect als een chirurgische castratie.

De procedure kan eenvoudig worden uitgevoerd tijdens een consultatie met de nodige pijnstilling. De effecten zijn doorgaans binnen enkele weken merkbaar en kunnen enkele maanden tot een jaar aanhouden, afhankelijk van het type implantaat.

Dit is een goede optie voor eigenaren die twijfelen over permanente castratie of willen zien hoe hun hond reageert op een verlaging van het testosterongehalte.

Voordelen van chemische castratie:

  • Tijdelijke oplossing
  • Geen operatie nodig
  • Reversibel
Dierenartsenpraktijk Mitchaux

Hospitalisatie kan noodzakelijk zijn voor verschillende redenen, zoals herstel na een operatie, observatie bij ziekte, of intensieve behandeling van aandoeningen.

Tijdens de hospitalisatie blijven uw huisdieren in een veilige en comfortabele omgeving waar ze voortdurend in de gaten worden gehouden. We zorgen voor een goede medische zorg en bieden de nodige behandelingen, waaronder:

  • Medische monitoring: Regelmatige controles van vitale functies en algemene gezondheidstoestand.
  • Voeding: Aangepaste voeding en hydratatie, afgestemd op de specifieke behoeften van uw huisdier.
  • Medicatie: Toediening van medicatie en behandeling van wonden of andere medische kwesties.
  • Infuuspomp: Continue opvolging, van infusie, geeft alarm indien er een probleem is.

Tandaandoeningen komen veel voor bij huisdieren en kunnen leiden tot problemen zoals:

  • Tandplak en tandsteen
  • Tandvleesontstekingen (gingivitis)
  • Verlies van tanden
  • Systeemziekten door bacteriën in de mond
  • Pijn

Een goede tandverzorging is essentieel voor de algehele gezondheid en het welzijn van uw huisdier. Bij  Dierenartsenpraktijk Mitchaux bieden we tandheelkundige zorg om tandproblemen te voorkomen en te behandelen. We bieden tandheelkundige diensten, waaronder:

  • Controles: om de gezondheid van het gebit van uw huisdier te beoordelen.
  • Professionele Tandreiniging: Verwijdering van tandplak en tandsteen onder narcose met behulp van een detartratieapparaat, gevolgd door het polijsten van de tanden.
  • Tandextracties: Verwijdering van zieke of beschadigde tanden om pijn te verlichten en infecties te voorkomen.

Naast professionele behandelingen kunt u ook thuis preventief bijdragen aan de tandgezondheid van uw huisdier zoals het gebruik van speciale kauwspeeltjes of voeding. Wij adviseren u hier graag over.

Dierenartsenpraktijk Mitchaux

Merkt u dat Uw dier pijnlijke ogen heeft (de ogen zijn dichtgeknepen en fel licht lijkt onaangenaam)? Is er verkleuring zichtbaar aan het oog (blauwe schijn, roodheid, zwarte vlekken,…)? Is er oogvloei (waterig, bloederig, etterig)? Lijkt Uw dier niet meer te kunnen zien? Dit zijn allemaal redenen om de ogen te laten nakijken. Ogen zijn behoorlijk gevoelig. Wat op het eerste zicht lijkt op een kleinigheid kan snel grote gevolgen hebben en zelfs leiden tot verlies van het oog. Veelvoorkomende oogproblemen zijn:

  • Conjunctivitis: Ontsteking van het bindvlies, vaak veroorzaakt door infecties of allergieën.
  • Keratitis: Ontsteking van het hoornvlies, kan leiden tot pijn en visusverlies.
  • Ooginfecties: Bacteriële of virale infecties die roodheid en zwelling veroorzaken.
  • Tranen: Overmatige traanproductie of traanbuisproblemen.
  • Staar (Cataract): Troebelheid van de ooglens, wat zichtverlies kan veroorzaken.
  • Glaucoom: Verhoogde druk in het oog, wat kan leiden tot pijn en visusverlies.

We voeren bepaalde diagnostische tests uit om mogelijke problemen te identificeren waaronder:

    • Oogonderzoek: Visueel en met speciale instrumenten zoals een ophthalmoscoop (beeld maken van het netvlies).
    • Tears Test: Meet de traanproductie.
    • Fluoresceïnekleuring: Detecteert hoornvliesbeschadigingen.
    • Oogdrukmeting: iCare Tonovet Plus meet de oogdruk.

Voor specifieke en complexe oogproblemen/ operaties verwijzen we u door naar een specialist.

Bij dierenartsenpraktijk Mitchaux begrijpen we dat chirurgie een ingrijpende ervaring kan zijn voor zowel u als Uw huisdier. U kunt rekenen op duidelijke communicatie en ondersteuning voor en na de ingreep.

We bieden een breed scala aan chirurgische ingrepen, waaronder:

  • Preventieve Chirurgie: Zoals sterilisatie en castratie om ongewenste dracht te voorkomen en gezondheidsrisico’s te verminderen.
  • Weefseldiagnostiek: Verwijderen van abcessen, tumoren of andere afwijkingen voor nader onderzoek.
  • Wondbehandeling: Hechten van snijwonden, bijtwonden of andere verwondingen. Dit kan ook het reinigen van de wond en het aanbrengen van een verband omvatten of het plaatsen van een drain.
  • Noodchirurgie: een vreemd voorwerp in de darmen, het uitvoeren van een keizersnede, baarmoederontsteking.

We gebruiken anesthesieprotocollen die zijn afgestemd op de specifieke behoeften van uw huisdier.

Een goede nazorg is cruciaal voor een succesvol herstel. We geven u instructies over de nazorg, pijnbestrijding en controle-afspraken, zodat u precies weet hoe u uw huisdier het beste kunt ondersteunen tijdens het herstelproces.

Als u een vraag heeft over een specifieke operatie of we die al dan niet uitvoeren, mag u ons altijd contacteren.

Dierenartsenpraktijk Mitchaux

Sterilisatie en castratie zijn veelvoorkomende ingrepen die wij routinematig uitvoeren. Beide procedures zijn chirurgische ingrepen, maar er zijn belangrijke verschillen tussen de twee.

  • Sterilisatie: Het chirurgisch verwijderen van de vrouwelijke voortplantingsorganen. Dit kan zijn het verwijderen van de twee eierstokken (ovariëctomie) of het verwijderen van de twee eierstokken en de baarmoeder (ovariohysterectomie).
  • Castratie: Dit is de ingreep waarbij een reu of kater wordt geopereerd om de testikels te verwijderen.

Voordelen:

  • Gezondheidsvoordelen: Sterilisatie kan het risico op bepaalde gezondheidsproblemen, zoals baarmoederinfecties en melkkliertumoren afnemen. Redenen om reuen te castreren zijn meestal sociaal van aard en niet medisch. Dat komt omdat levensbedreigende aandoeningen met betrekking tot de mannelijke voortplantingsorganen ongewoon zijn. Met name kwaadaardige teelbal- of prostaatkankers zijn zeldzaam bij honden.
  • Gedragsverbetering: Gecastreerde of gesteriliseerde dieren vertonen vaak minder ongewenst gedrag zoals katers die urine sproeien, krolsheid bij de kattin, rondzwerven (gecastreerde kater blijft dichter bij huis of gecastreerde honden hebben minder de drang om op zoek te gaan naar teefjes, wat het risico op het weglopen vermindert), schijndracht, het verminderen van het markeren van territorium met urine door reuen, minder agressie en dominant gedrag tussen reuen of kater.
  • Voorkoming van overpopulatie: Door uw huisdier te laten steriliseren of castreren, voorkomt u ongewenste nestjes.

Nadelen:

  • Chirurgische risico’s: Zoals bij elke chirurgische ingreep zijn er risico’s, hoewel complicaties zeldzaam zijn bij gezonde dieren.
  • Gewichtstoename: Sterilisatie/ castratie veranderd de energiebalans wat kan leiden tot gewichtstoename, dus het is belangrijk om hun dieet en lichaamsbeweging in de gaten te houden.
  • Verandering vacht: De lengte en textuur van de vacht worden beide geassocieerd met geslachtshormonen. Over het algemeen bevordert mannelijk geslachtshormoon de haargroei, dus mannetjes zijn hariger dan vrouwtjes. Na castratie kan het mannelijke hormoon van een vrouwtje (ze produceert mannelijk hormoon in haar bijnier) haar vacht beïnvloeden, die dikker, doffer en luxueuzer kan worden.

We informeren u graag over de beste timing en aanpak voor het steriliseren of castreren van uw hond of kat, alsook de nazorg die nodig is om een vlot herstel te waarborgen.

Bevestiging van dracht is mogelijk via echo. 

  • Echografie: Vanaf 25 dagen na de dekking kan een echo worden uitgevoerd. Hiermee kunnen we aanwezigheid van embryo’s vaststellen en de ontwikkeling volgen.
  • Röntgenfoto’s: Vanaf dag 45 kunnen röntgenfoto’s worden gebruikt om de hoeveelheid pups of kittens te tellen, omdat de botten dan voldoende verkalkt zijn.

Een tijdige drachtdiagnose helpt bij het plannen van de juiste zorg en begeleiding tijdens de dracht en het werpen.

Dierenartsenpraktijk Mitchaux

Naast een uitgebreide beoordeling van de medische geschiedenis van je huisdier, begint de diagnostiek altijd met een grondig lichamelijk onderzoek en bloedonderzoek. Als er meer informatie nodig is, kan er gebruik worden gemaakt van echografie en radiografie.  Ons doel is om zo snel mogelijk een nauwkeurige diagnose te stellen en tegelijkertijd uw huisdier (en u) zo min mogelijk ongemak te bezorgen.

Röntgenonderzoek:

Anatomie kan worden onderscheiden door contrastverschillen tussen vet, water, bot en metaal. De meeste weke delen van het lichaam zijn of water- of vetdicht. Deze techniek wordt gebruikt om een duidelijk beeld te krijgen van de botten, organen en weefsels. Röntgenfoto’s helpen bij het opsporen van fracturen, het opsporen van een vreemd voorwerp in maag of darmen en andere interne afwijkingen. Hier is een overzicht van hoe dit proces in onze dierenartsenpraktijk verloopt:

  • Positie: Om een duidelijke radiografie te maken, moet uw huisdier in een bepaalde positie worden geplaatst. Dit kan betekenen dat ze op hun zij, rug of buik moeten liggen, afhankelijk van het lichaamsdeel dat we willen onderzoeken.
  • Fixatie: Omdat honden en katten over het algemeen niet stil willen blijven zitten, vooral niet in een lastige houding, is er meestal een vorm van fixatie nodig om röntgenfoto’s te maken. Meestal werken we met twee waarbij iemand de voorpoten vastneemt en iemand de achterpoten.
  • Kalmering: Waar nodig houden we een huisdier bij volledig bewustzijn stil. Er zijn gevallen waarin dit niet voldoende is, dan gebruiken we een korte sedatie. Dit helpt om beweging tijdens het nemen van de röntgenfoto te minimaliseren.
  • Beeldvorming: De foto kan direct afgebeeld worden op het computerscherm en beoordeeld worden.

Echografie:

Geluidsgolven met een hoge frequentie worden gebruikt om meer gefocuste beelden van interne structuren te krijgen. Details die op röntgenfoto’s moeilijk te zien zijn, kunnen met echografie vaak wel worden gezien. Echografie kan ook “real-time” beelden van structuren geven om bijvoorbeeld beweging te detecteren. Real-time beeldvorming maakt ook echogeleide aspiratie (het plaatsen van een kleine naald in een structuur om wat vloeistof of cellen te verzamelen) van inwendige structuren mogelijk. Een toepassing die wij veel gebruiken is een echogeleide urineafname uit de blaas om zo steriele urine te verkrijgen voor onderzoek. Hier is een overzicht van hoe dit proces in onze dierenartsenpraktijk verloopt:

  • Positionering: Uw huisdier wordt op de onderzoekstafel geplaatst, liggend op de rug of op zijn of haar zij.
  • Vacht voorbereiding: Voor een optimale afbeelding kan het nodig zijn om een klein stukje van de vacht te scheren op de buik. Dit zorgt ervoor dat de echografische gel goed contact maakt met de huid.
  • Echografische gel: We brengen een speciale gel aan op het te onderzoeken gebied. Deze gel helpt om geluidsgolven te geleiden en zorgt voor duidelijke beelden.
  • Beeldvorming: Met behulp van een echografie-apparaat wordt een transducer (een handapparaat dat geluidsgolven uitzendt) over de huid van uw huisdier bewogen. Deze geluidsgolven weerkaatsen terug en creëren beelden van de interne organen op een monitor.
  • Observatie: Terwijl de beelden worden weergegeven, zal de dierenarts de organen en structuren bekijken en eventuele afwijkingen noteren.

Bij Dierenartsenpraktijk Mitchaux bieden we verschillende diagnostische onderzoeken aan om de gezondheid van uw huisdier nauwkeurig te beoordelen. Wij beschikken niet over een “in-huis laboratorium”. Het bloedstaal wordt naar een extern laboratorium gestuurd voor gedetailleerde analyses. Resultaten zijn meestal binnen 24 uur beschikbaar. Onderzoek van stoelgang en urine doen we normalieter zelf.

Bloedonderzoek

  • Doel: Bloedonderzoek helpt bij het opsporen van infecties, orgaanfuncties en bloedafwijkingen.
  • Procedure: Een kleine hoeveelheid bloed wordt meestal afgenomen uit een ader in de poot.

Urineonderzoek

  • Doel: De analyse geeft inzicht in de samenstelling van de urine en helpt bijvoorbeeld bij het identificeren van urineweginfecties, nierproblemen en diabetes.
  • Procedure: U kunt een vers urinemonster van uw huisdier meebrengen of wij nemen het ter plaatse af uit de blaas.

Mestonderzoek

  • Doel: Mestonderzoek is cruciaal voor het opsporen van parasieten, bacteriële infecties en spijsverteringsproblemen.
  • Procedure: Een vers ontlastingsmonster wordt onderzocht op de aanwezigheid van wormen en andere afwijkingen.

Onze praktijk beschikt over een microscoop. Microscopisch onderzoek is een waardevolle diagnostische tool die ons helpt om verschillende gezondheidsproblemen bij uw huisdier te identificeren. Het resultaat is direct beschikbaar.

Afhankelijk van de situatie kan een monster worden genomen van verschillende bronnen, zoals:

  • Huid: huidafkrabsels voor het vaststellen van vlooien of bacteriën, gisten.
  • Oren: Bepaling van welke infectie in de gehoorgang aanwezig is of vaststellen van oa oormijt, bacteriële infectie, gisten.
  • Ontlasting: Voor het opsporen van parasieten zoals wormen.

Bij dierenartsenpraktijk Mitchaux maken we gebruik van geavanceerde laserbehandeling als een effectieve en pijnloze manier om verschillende gezondheidsproblemen bij uw huisdier te behandelen. Lasertherapie maakt gebruik van specifieke lichtgolven om pijn te verlichten, ontstekingen te verminderen en het genezingsproces te bevorderen.

Wij gebruiken de MLS® Laser van ASAlaser – het veiligste Klasse 4 lasersysteem. MLS® staat voor Multiwave Locked System. Deze techniek combineert unieke pulserende en continue gesynchroniseerde golflengtes/laserstralen (808 nm continu en 905 nm gepulseerd) en deze produceren een piekvermogen van 270 W. De lichtpulsen die zo worden opgewekt, dringen diep in het weefsel door waardoor diepere weefsels het maximale therapeutische effect ontvangen. Dit zorgt voor kortere sessies en langdurige verbetering. Het weefsel absorbeert het licht, dat vervolgens in warmte wordt omgezet. De warmte tussen de pulsen kan worden afgevoerd, zodat oppervlakkige weefsels niet oververhit raken.

Toepassingen van laserbehandeling

  • Pijnbestrijding: Helpt bij het verlichten van acute en chronische pijn, zoals bij artritis of na chirurgische ingrepen. De pijn vermindert snel, doordat pijnzenuwen worden geblokkeerd en de pijndrempel stijgt.
  • Wondgenezing: Versnelt het genezingsproces van wonden, snij- en schaafwonden door de doorbloeding te verbeteren en stimulatie van weefselherstelprocessen. Het resultaat is preventie van fibrotische littekenvorming, verbetering van de kwaliteit van het herstelweefsel en versnelling van de genezingstijd. Voorbeelden: Verwondingen aan het bewegingsapparaat – kruisbandaandoeningen, breuken, hot spots, likgranulomen.
  • Ontstekingsremming: Vermindert ontstekingen en zwellingen, wat nuttig is bij blessures of ontstekingsziekten. De afname van ontsteking en zwelling wordt bereikt door het verwijderen van stoffen die ontstekingen uitlokken (ontstekingsmediatoren) en het verbeteren van de bloeddoorstroming. Dit bevordert de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar het behandelgebied, wat het genezingsproces versnelt. Voorbeelden: Gingivitis, otitis, oppervlakkige dermatitis, artritis, osteoartritis.
  • Herstel na chirurgie: Ondersteunt een sneller herstel na operaties en vermindert ongemak.

Wat u kunt Verwachten 

  • Veilig en pijnloos: De behandeling is pijnloos en niet invasief en duurt meestal niet langer dan 10 minuten, afhankelijk van de behoeften van uw huisdier en van de grootte van het te behandelen gebied. Het is meestal niet nodig om de vacht op de behandelplek te scheren.
  • Geen herstelperiode: Na de behandeling kan uw huisdier direct zijn normale activiteiten hervatten.
  • Meerdere sessies: Vaak zijn meerdere sessies nodig voor optimaal resultaat. Uw dierenarts bespreekt het beste behandelingsplan voor uw huisdier. Het aantal sessies varieert van 2 tot 10, afhankelijk van de ernst en aard van de aandoening. Bij acute klachten zijn vaak minder sessies nodig dan bij chronische problemen.
  • Verbeterde levenskwaliteit: Helpt bij het verlichten van pijn en ongemak, wat bijdraagt aan een betere levenskwaliteit voor uw huisdier.
  • Geen bijwerkingen: In tegenstelling tot sommige medicaties heeft lasertherapie meestal geen bijwerkingen.

Voor meer informatie en voorbeelden van dieren die met lasertherapie zijn behandeld, bezoek [www.asaveterinary.com](http://www.asaveterinary.com).

Dierenartsenpraktijk Mitchaux

Vooruitgang in diagnostiek en behandelingen zijn er om het leven van onze huisdieren te verlengen. Maar wij bij dierenartsenpraktijk Mitchaux vinden dat ‘kwaliteit van leven’ bijna altijd veel belangrijker is dan ‘kwantiteit van leven’. Het morele dilemma dat dit met zich meebrengt, is hoe ver moeten we gaan? Ze hebben geen inspraak in de beslissingen die we nemen over hun behandelingen. Is het eerlijk voor een huisdier om doorlopende behandeling te ondergaan als genezing niet mogelijk is? 

Als u aan uw huisdier denkt zoals wij aan de onze, dan is uw huisdier een lid van uw gezin. De beslissing is aan u en uw gezin, niet aan ons, hoewel we persoonlijke en klinische ervaring hebben die we kunnen bieden om u te helpen met uw beslissing. In onze ervaring zijn dit geldige redenen voor euthanasie.

  • Overweldigend fysiek letsel dat waarschijnlijk niet goed zal herstellen.
  • Onomkeerbare ziekte die is gevorderd tot een punt waarop leed of ongemak niet onder controle kan worden gehouden.
  • Ouderdomsslijtage die de kwaliteit van leven van uw huisdier permanent aantast.
  • Lichamelijk letsel, ziekte of slijtage die resulteert in permanent verlies van controle over lichaamsfuncties.
  • Niet langer mogelijk om pijn of lijden te verlichten.

Er zijn geen zwart-witte antwoorden als we voor deze moeilijke beslissingen staan. Wat de omstandigheden ook zijn, wij helpen u bij het nemen van uw beslissingen. Eenmaal de keuze is gemaakt voor euthanasie bespreken we samen met u de euthanasieprocedure. We bespreken ook de opties voor het beheer van de restanten van uw huisdier, zoals crematie of begrafenis.

Scroll naar boven